Tuesday, April 27, 2010

Perhimpunan Aman Mei 1, 2010: Tinggal 3 Hari Lagi.


TAHUKAH ANDA?

SAMBUTAN MEI 1, 2002 - TANGKAPAN DAN HURU-HARA


Tahun ini program yang dirancang adalah perarakan dari Chow Kit ke KLCC (3km). Semua yang hadir berkumpul dan mula berjalan. Ada yang memegang placard dan memakai vest yang memaparkan tuntutan para pekerja.


Setelah berjalan 1.5km, OCPD Dang Wangi pada masa itu (ACP Bakri Zinin) menyerbu dan mula membuat tangkapan. Sejumlah 20 orang ditahan. Sementara itu, ada setengah kumpulan menanti di KLCC. Mereka juga berhadapan dengan FRU. Polis mengepung mereka dan menghalang para wartawan. Sepanduk/Placard dirampas dan dikoyak.

Sesiapa yang menyoal polis terus ditangkap. Kemudian polis memaksa orang ramai yang hadir naik ke dalam bas dan mengiringi bas tersebut keluar dari KL. Mei 1, 2002 mendapat publisiti yang paling hangat oleh kerana insiden ini. Sementara orang yang ditahan berada di lock-up, ahli-ahli lain membuat aduan polis dan terus memberi tekanan.

Lebih 50 aduan polis dibuat di seluruh negara mengecam tindakan polis yang bertindak secara kejam. Banyak pihak yang mengkritik tindakan polis termasuk SUHAKAM. Tema Sambutan tahun ini adalah 'KEMBALIKAN HAK PEKERJA: GAJI-KERJA-KESATUAN. Mei 1, 2002 digambarkan sebagai "Mei Satu Hitam'. Selepas itu, aduan besar-besaran dibuat terhadap OCDP tersebut dan beliau kemudiannya dipindahkan ke Bukit Aman (tugas yang tidak berhadapan dengan orang ramai).

No comments: